27.7.12

Legenda Redgrave a jeho česká stopa

ENGLISH TITLE: The Living Legend Redgrave: A Czech Trace

Před slavnostním zahájením olympiády v Londýně se spekuluje o jménu sportovní osobnosti, která zapálí olympijský oheň. Jedním ze žhavých kandidátů je veslař Steve Redgrave, který co do olympijských zisků patří mezi nejlepší britské sportovce i nejúspěšnější veslaře světa: zlatou medaili si odvážel z každých her od Los Angeles 1984 až po Sydney 2000. (Tento rekord pak v Aténách 2004 vyrovnala rumunská veslařka Elisabeta Lipă.)

S tímto velikánem světového veslování souvisí jedna málo známá skutečnost. Jak uvádí kniha Four Men in a Boat („Čtyři muži v lodi“), Redgravův vstup do mezinárodního veslování nevypadal slibně: na mistrovství světa juniorů, které se roku 1979 konalo v Moskvě, soutěžil na skifu, ale vypadl už v kvalifikaci. Mezi jeho přemožitele patřil i československý reprezentant.

Z výsledkové databáze na stránkách Mezinárodní veslařské federace (FISA) vyplývá, že oním držitelem Redgravova skalpu je český veslař Miloš Zářecký, který nakonec na šampionátu v Moskvě skončil celkově 10. Vrcholem Zářeckého kariéry bylo mistrovství světa roku 1985 v belgickém Hazewinkelu, kde získal bronz na párové čtyřce.

Kniha Four Men in a Boat, jejímiž autory jsou novinář Rory Ross a veslař Tim Foster, odhaluje i kuriózní pozadí Redgravova juniorského neúspěchu: údajně souvisel s pomstou britských „bafuňářů“, kterým vadilo Redgravovo odmítnutí reprezentovat Británii rok předtím, kdy před mistrovstvím světa dal přednost přípravě na závody se svou středoškolskou posádkou. V Moskvě byl pak ponechán bez pomoci a dezorientován. Bylo to také naposledy, co tento veslař závodil na skifu.

Dalším párovým disciplínám – dvojskifu a párové čtyřce – se Redgrave věnoval až do roku 1982. Teprve jeho nominace do britské olympijské čtyřky s kormidelníkem pro rok 1984 odstartovala jeho hvězdnou kariéru s jedním veslem v ruce, tedy v nepárových disciplínách.

Krátký medailón Steva Redgrava odvysílala Česká televize 20. července v pořadu Olympijský magazín.

No comments:

Post a Comment