26.5.12

Chalupova zlatá tečka – jako první Čech převzal nejvyšší veslařské ocenění na světě

ENGLISH TITLE: Chalupa’s Golden End – He Receives the World’s Top Rowing Award As the First Czech in History

Napotřetí to vyšlo! Po letech 2010 a 2011, kdy byl Václav Chalupa nominován na Medaili Thomase Kellera, letos porota Mezinárodní veslařské federace (FISA) rozhodla, že legendární veterán českého veslování si zaslouží zvláštní připomínku. Nejprestižnější mimosoutěžní cenu, jakou veslařský sport zná, převzal dnes večer ve švýcarském Lucernu, kde právě o tomto víkendu vrcholí jeden ze závodů Světového poháru ve veslování.

O udělení ceny informují internetové stránky FISA. Medaile Thomase Kellera je vyrobena z osmnáctikarátového zlata a uděluje se každoročně již bývalým špičkovým veslařům s mimořádným přínosem pro veslování, jeho propagaci či jeho morální rozměr. Tradici oceňování založil v roce 1988 tehdejší prezident FISA, Švýcar Thomas Keller.

Jak připomíná článek zveřejněný dnes na stránkách FISA, Chalupa se stal dosud jediným laureátem Medaile Thomase Kellera, který nemá titul olympijského či světového šampióna.

Přesto byl Chalupa – podle textu na webu FISA – „účastníkem některých z nejdramatičtějších a s maximálním nasazením zajetých závodů, jaké kdy svět veslování zažil. Ba co víc, vytvořil vzor chování, ať už jako vítěz, či jako poražený. Chalupa byl absolutní závodník: na vodě dravý, avšak mimo vodu gentleman. Přestože vyhrál mnoho závodů Světového poháru, je prvním držitelem Medaile Thomase Kellera, který nezískal zlatou medaili na mistrovstvích světa či na olympijské regatě ve veslování. A přece, právě proto, je Chalupův příběh – a jeho houževnatost a dlouholetá vytrvalost – o to podmanivější.“

Článek na stránkách FISA odkazuje i na anglickou verzi krátkého filmového medailónu, který o Václavu Chalupovi vyrobil student FAMU Vojtěch Votýpka (viz výše – pro českou verzi filmu, v němž se pohybuje i Chalupův nástupce Ondřej Synek, viz záhlaví článku).

No comments:

Post a Comment