18.3.12

Čeští veslaři jako třetí cizinci v historii vyhráli prestižní britský závod

ENGLISH TITLE: Czech Rowers Become Third Foreigners in History to Win in a Prestigious British Race


Mužská osmiveslice českého elitního oddílu Dukla Praha včera zvítězila v závodě Head of the River, který se jezdí v Londýně na řece Temži. Členem posádky byl i mistr světa na skifu Ondřej Synek.



Snímek ze závodu Head of the River v roce 2007, kdy byl nakonec zrušen pro špatné povětrnostní podmínky. Zdroj: Trubble, Flickr.


Češi zvládli trať dlouhou 6 838 metrů (čtyři a čtvrt anglické míle) za 17 minut a 34 sekund. Není však pravda, že se stali první zahraniční posádkou, která získala vítěznou trofej, jak dnes informovaly např. stránky Českého veslařského svazu nebo agentura Mediafax. Podle švédského znalce veslování Görana Buckhorna, který je editorem respektovaného webu Hear the Boat Sing („Poslouchej, jak loď zpívá“), již závod v minulosti vyhrály dva zahraniční týmy: nizozemská reprezentace v roce 1995 a německý klub Münster 1882, který triumfoval dokonce dvakrát po sobě – v letech 1993 a 1994.




Traťový rekord 16 minut 37 sekund zajela britská reprezentace roku 1987.


Závod Head of the River vznikl v roce 1926 a včera se jel jeho 80. ročník. Název „head“ v anglické veslařské terminologii označuje distanční závod, kdy lodě startují na stejné trati za sebou v časových rozestupech, podobně jako např. v běžeckém lyžování. Letos bylo přihlášeno celkem 404 posádek se závodníky z celkem 12 zemí. Utkávají se osmiveslice mužů na všech výkonnostních úrovních. Vedle hlavní ceny pro celkového vítěze se uděluje dalších sedm trofejí, např. pro zámořské nebo univerzitní posádky.




Český skifař Ondřej Synek vyhrál Head of the River již podruhé. Z prvního vítězství se radoval v roce 2009, kdy byl členem hvězdné mezinárodní sestavy špičkových skifařů (včetně olympijských vítězů Olafa Tufteho z Norska a Iztoka Čopa ze Slovinska).


Letošními Synkovými partnery v lodi byli Matyáš Klang, Michal Horváth, Jakub Podrazil, Jakub Koloc, Petr Melichar, Milan Doleček, Jan Pilc a kormidelník Martin Šuma.

No comments:

Post a Comment