26.12.10

Světový veslař roku: Synek je v užší nominaci

ENGLISH TITLE: World Rower of the Year: Synek on Shortlist


Mistr světa na skifu Ondřej Synek se přiblížil k vítězství v mezinárodní anketě o mužskou posádku roku. Předběžné nominace na Cenu světového veslování (World Rowing Awards) zveřejnila Mezinárodní veslařská federace (FISA) na Štědrý den. Speciální komise spolu s Radou FISA budou vítěze v kategorii mužské posádky vybírat mezi českým veslařem, novozélandskou dvojkou „bez“ a německou osmou.

Nominace mohla světová veřejnost zasílat přes elektronický formulář na stránkách FISA až do 10. prosince. Zájemci měli možnost buď vybrat své kandidáty na nejlepší posádky ze seznamu letošních mistrů světa, nebo podat vlastní návrhy. Podle zprávy FISA ze 16. prosince se tato fáze ankety setkala s velkým ohlasem, bylo zasláno přes 1300 nominací. Mezi navrženými mužskými posádkami se objevil i slovenský vicemistr světa na skifu lehkých vah a akademický světový šampión v téže disciplíně Lukáš Babač; ten však nakonec nebyl vybrán do konečné nominace.


Cenu světového veslování každoročně vyhlašuje Mezinárodní veslařská federace (FISA) v kategoriích mužských, ženských a handicapovaných posádek, trenérů a zásluh o veslování. Do poslední skupiny obvykle spadají funkcionáři, rozhodčí nebo spolupracovníci FISA. Ceny za tento rok budou předány 22. ledna 2011 na světové konferenci veslařských trenérů ve Velké Británii.


AKTUALIZACE: Světová trofej za mužské veslování byla nakonec 23. ledna 2011 skutečně předána do rukou Ondřeje Synka, který se tak postaral o další historický úspěch pro české veslování. O slavnostním vyhlášení vítězů Cen světového veslování pro rok 2010 informovaly stránky FISA a z českých médií např. server Idnes.cz.

No comments:

Post a Comment